сряда, 26 февруари 2014 г.

Оймякон: Най-студеното село в света

    Оймякон, Русия бе провъзгласен за най-студеното място на Земята (все пак се намира в Сибир)  
    Известен като "полюсът на студа", средната температурата, в това северено руско село, е -51 °C през януари, а  най-ниската отчетена температура е от -71 ° C, измерена през февруари 2013 година.
    Да живееш в Оймякон, както можете да си представите, идва с някои много интересни предизвикателства. Очилата замръзват за лицето, батериите губят мощност много бързо, автомобилите трябва да са постоянно запаелни през деня, ако те не са паркирани в отопляем гараж, и дори ако имаше мобилни телефони батериите им нямаше да оцелеят в студа.






 В Оймякон денят е толкова кратък, че хората често не ядат много плодове и зеленчуци.Техните диети се състоят предимно от месо от северен елен, кон, месо, риба и мляко от техните селскостопански животни. Въпреки, че плодовете и зеленчуците се консимурат рядко, недохранване не е проблем тук.





    Кожусите от естествена кожа са един от малкото начини, за да се стоплиш Оймякон и се използва по необходимост, а не мода. Традиционните ботуши от еленска кожа са много популярни в региона, но може да струва от 300 евро нагоре.








    Оймякон е уникално място за живеене, а също ткаа се  предлагат обиколки на района, за тези, които са любопитни и искат да го опитат за себе си.







Няма коментари:

Публикуване на коментар