сряда, 5 февруари 2014 г.

Факти, които не знаете за Nike

 
  Преди 50 години, на 25-ти януари, 1964, е създаден Nike. Е, не Nike, както ние го знаем, но на тази дата Фил Найт и Бил Бауърман основават Blue Ribbon Sports, компания, който в крайна сметка ще се превърне в най-голямата спортна марка в света. С течение на годините Nike ще промени света на обувките и, в крайна сметка, ще превърне едно поколение на потребителите в така наречените "sneakerheads." Това е стара новина, но с марката празнува половин век в играта, това е перфектна тема за размисъл върху малко известни промени, които са настъпили през последните 50 години: Кой е първият служител на Nike? Кой е първият модел  на марката? Защо Майкъл Джордан не е искал да носи специално създадения за него модел Air Jordan 1? 

     Ако в ежедневието си носите Nike, това са всички факти, които трябва да знаете. Така че тук е вашият урок по история. Ето интересни факти, които не знаете за Nike.


Nike първоначално е била създадена като Blue Ribbon Sports през 1964 г. и служи като дистрибутор за Onitsuka Tiger.




Air Jordan 1 e първият модел маратонка  в линията на Air Jordan 1, но това не е първата такава, която Майкъл Джордан играе в НБА. Маратонките, с които играе в началото на кариерата си са от линията Air Ship.



Джеф Джонсън е първият служител на Nike.
Фил Найт и Бил Бауърман основават марката, но първият човек, нает на работа в Nike е Джонсън.

Фил Найт е  искал да назове марката "Dimension 6", вместо на Nike. За щастие, името е отхвърлено, а вместо него е избрано Nike

По време на интервю за работа, преди да започне Blue Ribbon Sports, Фил Найт има голямо премеждие. Той се опитва да си вземе носна кърпичка от двоба си, но вместо това изважда от там скъсан чорап. Засрамен и отхвърлен Фил Найт е поставен  върху пътя да намери това, което ще се превърне в Nike.

Nike, подобно на много други гигантски марки, не притежава фабриките, в които се произвежда продукта им. Стоките са произведени от изпълнителите в заводите, които те притежават.

Когато Майкъл Джордан за пръв път видял Air Jordan 1, той не искал да го носи. Неговото обяснение е, че маратонките са в цветовете на дявола, визирайки отвора на N.C. State, чиито екипи са в червено и черно.

Илие Настасе е първият спортист, който подписва договор с компанията през 1972 година. Румънският тенисист, макар и малко известен атлет, който Nike облича, има две титли от Големия шлем.

Кампанията JUST DO IT стартира през 1988г., състои от три реклами, и ще се превърне в най-известния лозунг на Nike.

Фил Найт определя Стив Префонтейн като "Душата на Nike." Легендата в бягането Префонтейн трагично загина в автомобилна катастрофа през 1975г., едва 24-годишен, но личността му продължава да вдъхновява марката.

Мотото JUST DO IT е вдъхновенo от серийния убиец Гари Гилмор. Преди да бъде екзекутиран през 1977 г., Гилмор казва: "Хайде да го направим."

Каролин Дейвидсън, студент в университета в Портланд, проектирал логото на компанията за  35 доалра.

Първата маратонка с логото на Nike, всъщност не е точно маратонка. Това е футболен клин.

Nike произвежда първите кецове в САЩ. Марката, тези дни, е свързана с Китай, Индонезия и Виетнам, но първите кецове са направени в Щатите. 

През 1983-1984, Фил Найт се оттегля от поста президент. Найт обаче остава председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Nike.

Противно на общоприетото схващане, Nike Golf не е започнал с подписването на Тайгър Уудс. 
Той подписва с Nike през 1996 г. Но първоначалната основа за Nike Golf е поставена през 1984 г., когато Боб Ууд пише бизнес плана на компанията.

Кметът на Бостън Томас Менино критикува Nike  за отблъскващите напдиси на тениските на марката. Те са били с  лозунги като "Get High" и "Ride Pipe". В писмо до Nike, Менино пише: "Вашата витрина с тениски с наркотици и ругатни не са в съптветствие с нормите на щата Бостън"

Air Force 1, който първоначално излезеапрез 1982 г., е бил изваден от пазара в дългосрочен план. След това моделът е пуснат отново през 1986г.

Фил Найт помислил гривната Livestrong за "една от най-тъпите идеи той чувал." 
Колекцията Nike / Livestrong започна през 2008 г., но съмненията на Найт в марката (и групата), най-малко на шега, бе приета по време на интервю на Опра.


Въпреки че корените на компанията са в Орегон, първият магазин на Nike е в Калифорния. Джеф Джонсън открива първия магазин на Blue Ribbon Sports през 1967 г., и тя се намира в Санта Моника

Фил Найт е първият EKIN. Това е така, защото той е бил пътуващ търговец на марката.

Nike е единствената компания в бранша, която става лидер в него, след това губи позициите си и след това си възвръща старата слава. В началото на 80-те, Nike се превръща в лидер при маратонките, но скоро се отказва от тази титла. Благодарение на Майкъл Джордан и умен маркетинг Nike отново достигнаха върха и никога не е губила позиции от тогава.

Nike случайно сложили картата на Южна Каролина на тениска за Каролина Пантърс. 
За съжаление, Пантерите играят в Северна Каролина.

На 27 май 1990 г., над 80 000 чифта маратонки Nike са били изгубени в морето.
Не е тайна, че Nike произвежда маратонките си в чужбина и те трябва да бъдат изпратени до САЩ. Товарен кораб, пълен с маратонки на Nike се изгубил по пътя от Южна Корея до САЩ, и хиляди чифта били забелязани да плуват в морето.

Майкъл Джордан не искал да подпише с Nike, но родителите му  направили така, че да го стори. Той казва, че няма да подпише с марката, защото не харесвал продукти й.

Тинкър Хатфийлд, дизайнер на голяма част от основните модели на Nike, е изненадан, че хип-хоп културата носи Nike, тъй като моделите са замислени за спортисти.

Nike очаквали само 3 милиона долара продажби за първите три години от линията на Air Jordan. Линията напълно надмиша тази сума. Приходите за първата година били 130 милиона долара.

За летните олимпийски игри в Атланта през 1996, Nike пускат реклама, която казва: "Не печелите сребро, губите злато"
Излишно е да казвам, хората, които спечелиха сребърни или бронзови медали не бяха щастливи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар